TIPS : HADAPI ANAK DEMAM

image

image

image

Bila anakanaksyurga mama demam..mama jadi panik. Ada juga ramai ibu ibu yang terpikir… “Anak aku fully breastfeed tapi kenapa demam juga?”Pertama kita kena tahu apakah itu demam? Demam menandakan sistem pertahan badan sedang di-activate untuk melawan jangkitan. Biasanya demam yang tiba-tiba disebabkan oleh tubuh anak kita terdedah pada virus baru. Sebab tu lah selalu jumpa doktor, dia kata “Ini viral fever”.Bila diberi ubat macamparacetamol (pcm), ia bukan untuk bunuh virus tu tapi memberi kelegaan misalnya turunkan suhu badan, kurangkan sakit sendi, etc. Untuk melawan virus itu memerlukan antibodi dari tubuh anak kita sendiri.Sistem imuniti berbeza-beza pada setiap orang. Ia bergantung kepada ‘kecantikan sel’ dalam tubuh. Anak yang diberi makanan berkhasiat & seimbang, bebas dari udara kotor, ceria gembira & bersemangat akan sembuh lebih cepat dari yang sebaliknya. Kenapa? Makanan yang tidak berkhasiat dan pencemaran menjadikan tubuh anak kita lebih cepat menghasilkan radikal bebas yang merosakkan sel; dan anak yang tak gembira (stress) menghasilkan hormon kortisol yang melambatkan respon tubuh untuk membina antibodi.Kerana itulah anak-anak selalu demam bila disuntik vaksin. Ia bukan petanda tak baik tapi adalah baik kerana menunjukkan tubuhnya bertindak ke atas vaksin virus yang disuntik ke tubuhnya.Kalau anak cuma demam ringan (tidak melebihi 38 darjah C) ibu bapa tak perlu nak cepat2 beri pcm, sebab peningkatan suhu badan tu menunjukkan badannya sedang ‘berperang’ dengan jangkitan tu. Dan ia indikasi yang bagus sebenarnya, sebab bila suhu badan meningkat, pembiakan virus/bakteria penyebab penyakit menjadi perlahan. Tahu kenapa ubat kimoterapi adalah panas? Sebab suhu yang panas memperlahankan sel kanser dari merebak serta membunuh sel kanser tu.Jadi ibu kena ada termometer di rumah untuk sukat suhu badan anak kalau rasa badannya panas. Kalau suhu badannya tak melebihi 38 degree C, ibu tak perlu risau, tapi itu adalah indicator bahawa anak perlukan vitamin untuk meningkatkan imuniti tubuhnya. Bila melebihi 38 degree C, sebaiknya bawa terus berjumpa doktor. Ini kerana demam tinggi tu boleh jadi indicator kepada penyakit-penyakit lain, seperti:- denggi- jangkitan virus seperti selesema, hepatitis, etc- jangkitan bakteria seperi sreptococus- pendarahan dalaman- petanda kanser terutama yang berkaitan dengan darah dan sebagainya- jangkitan terhadap organ seperi pneumonia, etc- penyakit autoimune- kerosakan organ dalamanDalam kes2 di atas, demam adalah petunjuk yang penting. Kalau tak demam macamana kalau tiba-tiba dah tahu sakit lukaemia peringkat ke-4… Oleh itu kalau sering demam panas, jangan pandang mudah. Lebih-lebih lagi demam panas boleh membawa kepada sawan.

Tips Ringkas Untuk Hadapi Anak Demam:
-1- Sediakan “first aid kit” di rumah dengan keperluan2 seperti termometer, basic H (atau asam jawa, atau apa yang boleh digunakan untuk jerlum kepala & badan anak).
2- Sukat suhu badannya bila dia mula menunjukkan ciri demam. Kalau di bawah 38 degree C, boleh beri anak minum air Performance drink.
3- Rutinkan anak dengan supplement untuk kuatkan imuniti tubuhnya (anak yang dah besar je, baby yang menyusu cukup dengan susu ibunya, insya-Allah).
4- Pastikan anak minum air masak. Kalau dia tak boleh minum (pahit mulut) berikan dia jus yang tidak mengandungi kafein. Cuba elakkan beri minuman isotonik berkarbonat kepada anak. Alternatif,beri anak minum Performance Drink.
5- anda boleh berikan anak anda Nutriferon semasa mereka demam.
6- Jangan tergesa2 beri PCM kalau anak cuma demam ringan (di bawah 38 degree C). Tapi pastikan sukat selalu suhu badannya.
7- JANGAN BERI ANAK UBAT ORANG DEWASA ATAU UBAT TERKAWAL SEPERTI ANTIBIOTIK. Antibiotik hanya boleh dipreskripsi oleh doktor sahaja.
8- Banyakkan berdoa dan elakkan dari berburuk sangka dengan Allah. Anak demam adalah tanda Allah sayang.. Allah beritahu kita sistem badan anak kita OK.
9- Elakkan dari bersedih depan anak. Berikan semangat untuk dia cepat sembuh. Kalau dia tengok mak sedih, dia lagi sedih.
10- Doakan yang baik2… Doa ibu makbul.. Janganlah doa biar sakit anak berpindah pada maknya, nanti maknya sakit, siapa pula nak jaga anaknya… Mintalah supaya anak cepat sembuh dan maknya diberi kesihatan yang baik dan kekuatan untuk jaga anak yang sakit tu..

 *** Tips ini untuk anak demam ringan saja. Kalau demam sebab penyakit2 tertentu cepat2 rujuk pada doktor… Tak payah tunggu orang ni kata apa orang tu kata apa. Once hit 38 degree C, terus bawa jumpa doktor tak payah fikir2 dah. There are lots of cases lambat bawa ke doktor yang ‘merosakkan’ badan anak itu.

Semoga anakanaksyurga mama sihat sihat selalu..amin…

image

Advertisements

About anakanaksyurga

Bestmom to anakanaksyurga.

Posted on October 23, 2013, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: