Author Archives: anakanaksyurga

Sihat dengan double stemcell

ALHAMDULILLAH
SEMUA DENGAN IZIN ALLAH..
SETIAP PENYAKIT PASTI ADE UBATNYA…
DOUBLE STEMCELL DAPAT PULIHKAN KAKI YANG KEBAS..
HANYA MENGAMBIL 1SACHET  DOUBLE STEMCELL SEBELUM SARAPAN SETIAP HARI..
SAYA DAPAT RASAI PERUBAHANNYA SELEPAS DUA MINGGU…

image

Harga yang sgt berbaloi dengan join sbg ahli..
Sihat dengan double stemcell.
Boleh hubungi saya
013 394 3450

Herb lax

Adakah anda sering mengalami masalah sembelit? Adakah anda ingin menurunkan berat badan? Adakah anda sedang mencari produk detoksifikasi yang selamat? Herb-Lax adalah pilihan yang tepat! Herb-Lax berfungsi sebagai julap semulajadi yang membantu proses pembersihan usus secara lembut. Antara fungsi utama Herb-Lax adalah:Membersihkan najis yang tersekat dan terkumpul lama di dalam ususMembantu masalah sembelitDetoksifikasi – menyingkir toksin dari badan supaya usus lebih mudah menyerap khasiat vitaminHerb-Lax dirumus dari 9 herba semulajadi iaitu alfalfa, senna, anise seed, blue malva flower, buckhorn bark, licorice root, rhubarb root, fennel seed dan culver’s root. Penghasilan Herb-Lax adalah daripada kombinasi sains perubatan tradisi dan teknologi barat.♥SENNA LEAVES merangsang tindakan pembersihan lembut pada usus dan perut, mempercepatkan proses detoksifikasi dan mengurangkan penyerapan lemak.♥BUCKHORN BARK melembutkan najis untuk memudahkan pergerakan dan memberikan lembapan pada usus.♥LICORICE ROOT membantu proses detoksifikasi♥FENNEL SEEDS mengeluarkan toksin yang terkumpul akibat lebihan makanan dan pengambilan alkohol, membantu pencernaan dan berkesan untuk masalah sembelit dan kembung perut.♥ANISE SEED merangsang pengeluaran jus gastrik untuk membantu proses pencernaan.♥RHUBARB ROOT merupakan herba yang banyak digunakan dalam perubatan Cina sebagai antibiotik.♥BLUE MALVA FLOWER membantu proses detoksifikasi dan mengimbangi tekstur kulit♥CULVER’S ROOT membantu lebihan air dalam badan dan masalah asma.♥ALFALFA LEAVES membersihkan usus, darah dan hati.♥Anda sangat digalakkan untuk mengambil Herb-Lax terlebih dahulu sebelum mengamalkan mana-mana set vitamin keluaran Shaklee untuk tujuan pembersihan usus (detoksifikasi). Ini adalah kerana usus yang bersih akan lebih mudah menyerap khasiat vitamin yang diambil, maka kesan vitamin itu akan menjadi lebih efektif kepada tubuh kita.♥Herb-Lax juga merupakan salah satu produk utama dalam set pelangsing dan penurunan berat badan 

BERMINAT?? HUBUNGI SAYA….

Vitamin c wajib amik setiap hari

Why we have to take vit c daily?

image

Mesti ade dkalangan kite yg mungkin tidak sedar kebaikan dan manfaat vit c dlm kehidupan seharian kita..
Tetapi masih belum terlambat utk kita amalkan…
Mungkin dlm kita tdk sedar..kita blh mengalami gusi berdarah contohnya..kita terfikir bahawa kurang kalsium…jd kita perlu minum susu..tetapi afa juga dklangan kita yg tdk gemar minum susu..jadi anda boleh amalkan vitamin c …ia dpt membaiki dan merawat rawan..tulang ..gusi dan gigi…
Untuk yg ingin cantik…kulit yg licin..juga sangat disarankan utk mengambil vit c..perlu diamalkan secara consisten dan anda akan merasa perubahannya…
Sekiranya sering mengalami selsema..vit c juga dpt membantu melegakan dan mengurangkan selsema . ..
Pendek kata…mencegah lebih  baik dari merawat…
Contact saya shaklee independent distributor sudi membantu..
0133943450
Fb : zhata mall

Awet muda tanpa suntikan

image

Sharing…
Tahukah anda collagen..vivic dan vit e shaklee memberikan anda awet muda…
Belom cuba belom tahu..
Rahsia disebalik shaklee..
Boleh cuba dulu dgn trial pack exclusive dari saya..

image

image

Splash park the mines

Backyard monster and dinasour are back

image

Assalamualaikum…salam pembuka rezeki…nk share sikit mcmane blh terjebak dgn pameran monster and dinasour ni…
Untuk parents yg xtau nak gi mana cuti cuti sekolah ni boleh la terjah tempat ni…hihi..
Pagi sabtu blk dari bfast kt bangi…lalu pintu gate blkg putrajaya..ternampak la bannerbesar backyard monster and dinasour are back…
Apa lg..abg mohammad zikry haziq pun xsenang duduk nak gi tgk dinasour katanya…
Mlm tido awal la jwbnya coz esok paginya nk gi melawat monster & dinasour seperti yg diwarwar kan kt dlm poster yg baru jumpa tu..huhu…
Seperti biasa mama pun excited la jugak..blk dr bfast tu jugak mama google detail pameran dinasour  tu…
Waktu melawat :    10am-10pm
Ticket ; dewasa rm10
Warga emas rm8
Kanak kanak rm6 tp age 1-4 FREE ( ni special la utk anakanaksyurga mama)…hihi…

image

Tadaaaaa…abg dgn ticketnya…inila rupa ticket nk masuk tu..beli  di kaunter depan pintu masuk..
Oo lupe tempat nya di percint 5 putrajaya..cari je pullman putrajaya..menghala picc..
Klau xtau jln..just pegi menghala madjid merah putrajaya tu..masuk jln yg mcm nk gi kompleks kerajaan tu..terus je sampai dataran gemilang tu..terus lg nnt nmpk picc…tracfic light masuk kanan..dh sampai..

image

image

image

Ini baru pintu masuk…hihi..mcm tertanya2kan apa di dalam mulut ikan tu..hihi..
Dari luar dh dgr suata dinasour memanggil manggil…mmg menakutkan tuan yg excited nk pergi tu..mohammadzikryhaziq…hihi..mula2keras je kt luar tu xnk masuk.takut la katanya..huhu..
Last2masuk jugak…

image

image

image

Ni kt luar ajer..blom masuk lg..kt depan kaunter beli ticket…ade tempat berehat mnm2mkn2ade gerai jual air&snack…

Gmbar bnyk dlm camera blom upload..ni cume beberapa picture yg sempat amik guna hp …

Mula2masuk je dh ade spider monster yg menakutkan..hitam berbulu…bergerak2..hihi…tu yg buat zikryhaziq berdebar dan hampir2xnakmasuk…huhu…

image

Hah besar x? Hhuhu..with kakak sofea yg bjaya memujuk..akhirnya  abg dh x takut..ni time dh nk balik & puas pusing hilang ketakutan..huhu…

image

Itu ajer buat setakat ni..
Tq kpd nenek..mama nini dan kakak.. yg meneman ..mlayan kerenah zikry with dinasour…

mohammad zharif thaqif is turning 1…

Happy bday syg mama..mohammad zharif thaqif..syukur alhamdulillah dah setahun adik…
Semoga anaksyurga mama ni panjang umur..sihat selalu..membesar dgn sihat..mjadi anak bijak..menjadi anak soleh..berjaya dunia akhirat…tergolong di kalangan org yg mendirikan solat..amin..
Preparation birthday kali ni tak berapa disusun atur…so klangkabut jugak…mula2plannk mkn di ruz aladin restaurant di ampang tapi xjd disebabkan beberapa perkara tersebut;
*papa bz nk audit
*anaksyurga mama mohammad zikry haziq masih demam
*mama pun xbrapa sht jugak…..
Jadi….booking seat yg diatur oleh mama dicancelkan…sory la kak june ye..( owner restaurant ruz aladin )
Insyaallah next time mkn2 disitu jgk nnt…

Sehari sblm bday..mama yg excited mcm biasa beli brg2..walaupun plan A  xjd still nk celebrate jgk..ye la birthday anaksyurga mama kan..hihi…
Kek nk tempah gambar mickey…
Nk beli ballon gas tapi…terbeli ballon ni je..sbb sng ade gbmbr mickey…

image

Bunting mesti ade utk meriahkan lg party nnt…coz saye sgt suke yg cantik cantik…hihi…baru nmpk real party..
Untuk kenang kenangan…
Mcm biasa ditempah kt aseacreative owner yong…

image

image

Dia pun nk gantung jugak…hihi…budak bertuah..

image

Ballon dh penuh..di sponsor oleh cik nana…sukanya adik main ballon ye..

Itu ler serba sedikit yg sempat mama prepare utk bday adik thaqif…
Tema m.i.c.k.e.y ….yey!

Mkn2simple2kt umh nenek..serdang..mcm biasa menu nenek yg masak..dsbbkan mama dah sakit kpl..mcm nk demam..virus demam drp anak dh pegi kt mak..hihi…

Xsempat amik gmbr menu yg sedap..
Nasi minyak yg sedap
Mihun sup tulang juga sedap…

Kt bwh ni gmbr bday yg sempat amik…

image

Cousin yg super sporting…kaklong hani..kak dania..kak khalisha..abgirsyad..eh tatak sofea ilang ke..huhu…hah tudung itam tu makcik thaqif cik ajan..hihi..

image

Yg ni tetamu utama yg dtg dr jauh nun ouncak kajang..hihi..cik nana yg tgh2tu ler…

image

Yg ni pulak tetamu syok bergambar uncle aush dan cik arr…hihi..adik gelak la pulak…

image

With nenek yg rajin masak…

image

Kak long hani yg rajin jg adik…

image

Abg mohd yg sgt hepi..luv u abg…muah…

Dan yg paling hepi..mama ler..

image

image

Alhamdulillah syukur…
25/10/2013

Kesihatan dan kehidupan

Kesihatan adalah tenaga, kecergasan dan kesejahteraan.
Anda akan ketahuinya apabila anda merasainya, apabila anda melihatnya; kehidupan yang sihat adalah sesuatu yang menarik. Orang yang sihat sentiasa bertenaga dan kelihatan hebat.
Nutirisi Shaklee telah membantu mewujudkan kehidupan yang lebih sihat kepada berjuta-juta orang selama lebih 50 tahun.

Alamilah kehebatan kesihatan dengan Nutrisi Shaklee.

image

image

tips memilih Makanan sihat untuk anakanaksyurga

image

Sebagai ibubapa kita wajib memberikan anak kita makanan yang sihat , bersih dan cukup zat untuk pembesaran otak dan kecerdasan minda anak-anak bertuah kita dunia dan akhirat.

Berikut adalah beberapa bahan makanan sihat untuk anak anda lengkap dengan manfaatnya :

1)Protein
Berikan kacang, telur, susu dan produk tenusu yang lain. Biji-bijian dan kacang bermanfaat bagi meningkatkan kandungan protein untuk si kecil.

2) Kalsium
Untuk menghindari rasa bosan kerana sering minum susu, sayuran berwarna hijau, seperti brokoli, boleh menjadi pilihan. Sayuran ini juga mengandungi kalsium yang sempurna.

3) Vitamin D
Anak-anak sangat memerlukan makanan sumber vitamin D. Untuk mendapatkannya, latih anak-anak untuk minum jus buah-buahan, sereal, susu, serta kuning telur.

4)Zat Besi
Roti dan sereal merupakan pilihan yang tepat untuk meningkatkan zat besi. Buah-buahan kering, sayuran berwarna hijau, susu , tauhu, dan kacangmerupakan sumber zat besi terbaik.

5)Serat
Untuk mendapatkan nutrisi serat buat tubuh, berikan roti dan biji-bijian dalam menu pemakanan anak-anak

Jadi ibu bapa perlu memulakan pemakanan sihat di rumah.
Ikuti tips di bawah:

1) Sediakan pelbagai makanan berkhasiat di rumah, dari makanan utama, snek, dessert dan sebagainya.

2) Tunjukkan contoh yang baik & jadi role model kepada anak. Bila ibu bapa suka makanan sihat, anak-anak juga akan teruja untuk menjadi seperti ibu bapanya juga.

3) Jadikan tabiat membaca label makanan di kalangan anak-anak agar mereka menghargai nilai nutrisi.

4) Jika boleh, sediakan bekal untuk anak ke sekolah.

5) Jangan jadikan makanan sebagai upah, hadiah atau hukuman kepada anak. Sangat tak elok.

6) Pilih restoran yang menyediakan makanan sihat jika makan di luar.

7) Galakkan anak minum air masak yang cukup setiap hari.

8) Bicara dengan anak tentang khasiat buah dan sayuran. Buat projek tanam buah/sayur agar mereka lebih menghargai.

9) Selalu berbual dengan anak tentang tubuh yang sihat – tidak obese dan tidak terlalu kurus.

10) Makanan hendaklah halal, bersih dan suci..

.Menurut kajian sains juga kebanyakan penyakit adalah berkaitan diet, iaitu pemakanan. Oleh itu jagalah makanan yang masuk ke dalam mulut anak kita.

image

image

TIPS : HADAPI ANAK DEMAM

image

image

image

Bila anakanaksyurga mama demam..mama jadi panik. Ada juga ramai ibu ibu yang terpikir… “Anak aku fully breastfeed tapi kenapa demam juga?”Pertama kita kena tahu apakah itu demam? Demam menandakan sistem pertahan badan sedang di-activate untuk melawan jangkitan. Biasanya demam yang tiba-tiba disebabkan oleh tubuh anak kita terdedah pada virus baru. Sebab tu lah selalu jumpa doktor, dia kata “Ini viral fever”.Bila diberi ubat macamparacetamol (pcm), ia bukan untuk bunuh virus tu tapi memberi kelegaan misalnya turunkan suhu badan, kurangkan sakit sendi, etc. Untuk melawan virus itu memerlukan antibodi dari tubuh anak kita sendiri.Sistem imuniti berbeza-beza pada setiap orang. Ia bergantung kepada ‘kecantikan sel’ dalam tubuh. Anak yang diberi makanan berkhasiat & seimbang, bebas dari udara kotor, ceria gembira & bersemangat akan sembuh lebih cepat dari yang sebaliknya. Kenapa? Makanan yang tidak berkhasiat dan pencemaran menjadikan tubuh anak kita lebih cepat menghasilkan radikal bebas yang merosakkan sel; dan anak yang tak gembira (stress) menghasilkan hormon kortisol yang melambatkan respon tubuh untuk membina antibodi.Kerana itulah anak-anak selalu demam bila disuntik vaksin. Ia bukan petanda tak baik tapi adalah baik kerana menunjukkan tubuhnya bertindak ke atas vaksin virus yang disuntik ke tubuhnya.Kalau anak cuma demam ringan (tidak melebihi 38 darjah C) ibu bapa tak perlu nak cepat2 beri pcm, sebab peningkatan suhu badan tu menunjukkan badannya sedang ‘berperang’ dengan jangkitan tu. Dan ia indikasi yang bagus sebenarnya, sebab bila suhu badan meningkat, pembiakan virus/bakteria penyebab penyakit menjadi perlahan. Tahu kenapa ubat kimoterapi adalah panas? Sebab suhu yang panas memperlahankan sel kanser dari merebak serta membunuh sel kanser tu.Jadi ibu kena ada termometer di rumah untuk sukat suhu badan anak kalau rasa badannya panas. Kalau suhu badannya tak melebihi 38 degree C, ibu tak perlu risau, tapi itu adalah indicator bahawa anak perlukan vitamin untuk meningkatkan imuniti tubuhnya. Bila melebihi 38 degree C, sebaiknya bawa terus berjumpa doktor. Ini kerana demam tinggi tu boleh jadi indicator kepada penyakit-penyakit lain, seperti:- denggi- jangkitan virus seperti selesema, hepatitis, etc- jangkitan bakteria seperi sreptococus- pendarahan dalaman- petanda kanser terutama yang berkaitan dengan darah dan sebagainya- jangkitan terhadap organ seperi pneumonia, etc- penyakit autoimune- kerosakan organ dalamanDalam kes2 di atas, demam adalah petunjuk yang penting. Kalau tak demam macamana kalau tiba-tiba dah tahu sakit lukaemia peringkat ke-4… Oleh itu kalau sering demam panas, jangan pandang mudah. Lebih-lebih lagi demam panas boleh membawa kepada sawan.

Tips Ringkas Untuk Hadapi Anak Demam:
-1- Sediakan “first aid kit” di rumah dengan keperluan2 seperti termometer, basic H (atau asam jawa, atau apa yang boleh digunakan untuk jerlum kepala & badan anak).
2- Sukat suhu badannya bila dia mula menunjukkan ciri demam. Kalau di bawah 38 degree C, boleh beri anak minum air Performance drink.
3- Rutinkan anak dengan supplement untuk kuatkan imuniti tubuhnya (anak yang dah besar je, baby yang menyusu cukup dengan susu ibunya, insya-Allah).
4- Pastikan anak minum air masak. Kalau dia tak boleh minum (pahit mulut) berikan dia jus yang tidak mengandungi kafein. Cuba elakkan beri minuman isotonik berkarbonat kepada anak. Alternatif,beri anak minum Performance Drink.
5- anda boleh berikan anak anda Nutriferon semasa mereka demam.
6- Jangan tergesa2 beri PCM kalau anak cuma demam ringan (di bawah 38 degree C). Tapi pastikan sukat selalu suhu badannya.
7- JANGAN BERI ANAK UBAT ORANG DEWASA ATAU UBAT TERKAWAL SEPERTI ANTIBIOTIK. Antibiotik hanya boleh dipreskripsi oleh doktor sahaja.
8- Banyakkan berdoa dan elakkan dari berburuk sangka dengan Allah. Anak demam adalah tanda Allah sayang.. Allah beritahu kita sistem badan anak kita OK.
9- Elakkan dari bersedih depan anak. Berikan semangat untuk dia cepat sembuh. Kalau dia tengok mak sedih, dia lagi sedih.
10- Doakan yang baik2… Doa ibu makbul.. Janganlah doa biar sakit anak berpindah pada maknya, nanti maknya sakit, siapa pula nak jaga anaknya… Mintalah supaya anak cepat sembuh dan maknya diberi kesihatan yang baik dan kekuatan untuk jaga anak yang sakit tu..

 *** Tips ini untuk anak demam ringan saja. Kalau demam sebab penyakit2 tertentu cepat2 rujuk pada doktor… Tak payah tunggu orang ni kata apa orang tu kata apa. Once hit 38 degree C, terus bawa jumpa doktor tak payah fikir2 dah. There are lots of cases lambat bawa ke doktor yang ‘merosakkan’ badan anak itu.

Semoga anakanaksyurga mama sihat sihat selalu..amin…

image