Category Archives: Uncategorized

Sihat dengan double stemcell

ALHAMDULILLAH
SEMUA DENGAN IZIN ALLAH..
SETIAP PENYAKIT PASTI ADE UBATNYA…
DOUBLE STEMCELL DAPAT PULIHKAN KAKI YANG KEBAS..
HANYA MENGAMBIL 1SACHET  DOUBLE STEMCELL SEBELUM SARAPAN SETIAP HARI..
SAYA DAPAT RASAI PERUBAHANNYA SELEPAS DUA MINGGU…

image

Harga yang sgt berbaloi dengan join sbg ahli..
Sihat dengan double stemcell.
Boleh hubungi saya
013 394 3450

Advertisements

Herb lax

Adakah anda sering mengalami masalah sembelit? Adakah anda ingin menurunkan berat badan? Adakah anda sedang mencari produk detoksifikasi yang selamat? Herb-Lax adalah pilihan yang tepat! Herb-Lax berfungsi sebagai julap semulajadi yang membantu proses pembersihan usus secara lembut. Antara fungsi utama Herb-Lax adalah:Membersihkan najis yang tersekat dan terkumpul lama di dalam ususMembantu masalah sembelitDetoksifikasi – menyingkir toksin dari badan supaya usus lebih mudah menyerap khasiat vitaminHerb-Lax dirumus dari 9 herba semulajadi iaitu alfalfa, senna, anise seed, blue malva flower, buckhorn bark, licorice root, rhubarb root, fennel seed dan culver’s root. Penghasilan Herb-Lax adalah daripada kombinasi sains perubatan tradisi dan teknologi barat.♥SENNA LEAVES merangsang tindakan pembersihan lembut pada usus dan perut, mempercepatkan proses detoksifikasi dan mengurangkan penyerapan lemak.♥BUCKHORN BARK melembutkan najis untuk memudahkan pergerakan dan memberikan lembapan pada usus.♥LICORICE ROOT membantu proses detoksifikasi♥FENNEL SEEDS mengeluarkan toksin yang terkumpul akibat lebihan makanan dan pengambilan alkohol, membantu pencernaan dan berkesan untuk masalah sembelit dan kembung perut.♥ANISE SEED merangsang pengeluaran jus gastrik untuk membantu proses pencernaan.♥RHUBARB ROOT merupakan herba yang banyak digunakan dalam perubatan Cina sebagai antibiotik.♥BLUE MALVA FLOWER membantu proses detoksifikasi dan mengimbangi tekstur kulit♥CULVER’S ROOT membantu lebihan air dalam badan dan masalah asma.♥ALFALFA LEAVES membersihkan usus, darah dan hati.♥Anda sangat digalakkan untuk mengambil Herb-Lax terlebih dahulu sebelum mengamalkan mana-mana set vitamin keluaran Shaklee untuk tujuan pembersihan usus (detoksifikasi). Ini adalah kerana usus yang bersih akan lebih mudah menyerap khasiat vitamin yang diambil, maka kesan vitamin itu akan menjadi lebih efektif kepada tubuh kita.♥Herb-Lax juga merupakan salah satu produk utama dalam set pelangsing dan penurunan berat badan 

BERMINAT?? HUBUNGI SAYA….

Vitamin c wajib amik setiap hari

Why we have to take vit c daily?

image

Mesti ade dkalangan kite yg mungkin tidak sedar kebaikan dan manfaat vit c dlm kehidupan seharian kita..
Tetapi masih belum terlambat utk kita amalkan…
Mungkin dlm kita tdk sedar..kita blh mengalami gusi berdarah contohnya..kita terfikir bahawa kurang kalsium…jd kita perlu minum susu..tetapi afa juga dklangan kita yg tdk gemar minum susu..jadi anda boleh amalkan vitamin c …ia dpt membaiki dan merawat rawan..tulang ..gusi dan gigi…
Untuk yg ingin cantik…kulit yg licin..juga sangat disarankan utk mengambil vit c..perlu diamalkan secara consisten dan anda akan merasa perubahannya…
Sekiranya sering mengalami selsema..vit c juga dpt membantu melegakan dan mengurangkan selsema . ..
Pendek kata…mencegah lebih  baik dari merawat…
Contact saya shaklee independent distributor sudi membantu..
0133943450
Fb : zhata mall

Awet muda tanpa suntikan

image

Sharing…
Tahukah anda collagen..vivic dan vit e shaklee memberikan anda awet muda…
Belom cuba belom tahu..
Rahsia disebalik shaklee..
Boleh cuba dulu dgn trial pack exclusive dari saya..

image

image

Kesihatan dan kehidupan

Kesihatan adalah tenaga, kecergasan dan kesejahteraan.
Anda akan ketahuinya apabila anda merasainya, apabila anda melihatnya; kehidupan yang sihat adalah sesuatu yang menarik. Orang yang sihat sentiasa bertenaga dan kelihatan hebat.
Nutirisi Shaklee telah membantu mewujudkan kehidupan yang lebih sihat kepada berjuta-juta orang selama lebih 50 tahun.

Alamilah kehebatan kesihatan dengan Nutrisi Shaklee.

image

image

TIPS : HADAPI ANAK DEMAM

image

image

image

Bila anakanaksyurga mama demam..mama jadi panik. Ada juga ramai ibu ibu yang terpikir… “Anak aku fully breastfeed tapi kenapa demam juga?”Pertama kita kena tahu apakah itu demam? Demam menandakan sistem pertahan badan sedang di-activate untuk melawan jangkitan. Biasanya demam yang tiba-tiba disebabkan oleh tubuh anak kita terdedah pada virus baru. Sebab tu lah selalu jumpa doktor, dia kata “Ini viral fever”.Bila diberi ubat macamparacetamol (pcm), ia bukan untuk bunuh virus tu tapi memberi kelegaan misalnya turunkan suhu badan, kurangkan sakit sendi, etc. Untuk melawan virus itu memerlukan antibodi dari tubuh anak kita sendiri.Sistem imuniti berbeza-beza pada setiap orang. Ia bergantung kepada ‘kecantikan sel’ dalam tubuh. Anak yang diberi makanan berkhasiat & seimbang, bebas dari udara kotor, ceria gembira & bersemangat akan sembuh lebih cepat dari yang sebaliknya. Kenapa? Makanan yang tidak berkhasiat dan pencemaran menjadikan tubuh anak kita lebih cepat menghasilkan radikal bebas yang merosakkan sel; dan anak yang tak gembira (stress) menghasilkan hormon kortisol yang melambatkan respon tubuh untuk membina antibodi.Kerana itulah anak-anak selalu demam bila disuntik vaksin. Ia bukan petanda tak baik tapi adalah baik kerana menunjukkan tubuhnya bertindak ke atas vaksin virus yang disuntik ke tubuhnya.Kalau anak cuma demam ringan (tidak melebihi 38 darjah C) ibu bapa tak perlu nak cepat2 beri pcm, sebab peningkatan suhu badan tu menunjukkan badannya sedang ‘berperang’ dengan jangkitan tu. Dan ia indikasi yang bagus sebenarnya, sebab bila suhu badan meningkat, pembiakan virus/bakteria penyebab penyakit menjadi perlahan. Tahu kenapa ubat kimoterapi adalah panas? Sebab suhu yang panas memperlahankan sel kanser dari merebak serta membunuh sel kanser tu.Jadi ibu kena ada termometer di rumah untuk sukat suhu badan anak kalau rasa badannya panas. Kalau suhu badannya tak melebihi 38 degree C, ibu tak perlu risau, tapi itu adalah indicator bahawa anak perlukan vitamin untuk meningkatkan imuniti tubuhnya. Bila melebihi 38 degree C, sebaiknya bawa terus berjumpa doktor. Ini kerana demam tinggi tu boleh jadi indicator kepada penyakit-penyakit lain, seperti:- denggi- jangkitan virus seperti selesema, hepatitis, etc- jangkitan bakteria seperi sreptococus- pendarahan dalaman- petanda kanser terutama yang berkaitan dengan darah dan sebagainya- jangkitan terhadap organ seperi pneumonia, etc- penyakit autoimune- kerosakan organ dalamanDalam kes2 di atas, demam adalah petunjuk yang penting. Kalau tak demam macamana kalau tiba-tiba dah tahu sakit lukaemia peringkat ke-4… Oleh itu kalau sering demam panas, jangan pandang mudah. Lebih-lebih lagi demam panas boleh membawa kepada sawan.

Tips Ringkas Untuk Hadapi Anak Demam:
-1- Sediakan “first aid kit” di rumah dengan keperluan2 seperti termometer, basic H (atau asam jawa, atau apa yang boleh digunakan untuk jerlum kepala & badan anak).
2- Sukat suhu badannya bila dia mula menunjukkan ciri demam. Kalau di bawah 38 degree C, boleh beri anak minum air Performance drink.
3- Rutinkan anak dengan supplement untuk kuatkan imuniti tubuhnya (anak yang dah besar je, baby yang menyusu cukup dengan susu ibunya, insya-Allah).
4- Pastikan anak minum air masak. Kalau dia tak boleh minum (pahit mulut) berikan dia jus yang tidak mengandungi kafein. Cuba elakkan beri minuman isotonik berkarbonat kepada anak. Alternatif,beri anak minum Performance Drink.
5- anda boleh berikan anak anda Nutriferon semasa mereka demam.
6- Jangan tergesa2 beri PCM kalau anak cuma demam ringan (di bawah 38 degree C). Tapi pastikan sukat selalu suhu badannya.
7- JANGAN BERI ANAK UBAT ORANG DEWASA ATAU UBAT TERKAWAL SEPERTI ANTIBIOTIK. Antibiotik hanya boleh dipreskripsi oleh doktor sahaja.
8- Banyakkan berdoa dan elakkan dari berburuk sangka dengan Allah. Anak demam adalah tanda Allah sayang.. Allah beritahu kita sistem badan anak kita OK.
9- Elakkan dari bersedih depan anak. Berikan semangat untuk dia cepat sembuh. Kalau dia tengok mak sedih, dia lagi sedih.
10- Doakan yang baik2… Doa ibu makbul.. Janganlah doa biar sakit anak berpindah pada maknya, nanti maknya sakit, siapa pula nak jaga anaknya… Mintalah supaya anak cepat sembuh dan maknya diberi kesihatan yang baik dan kekuatan untuk jaga anak yang sakit tu..

 *** Tips ini untuk anak demam ringan saja. Kalau demam sebab penyakit2 tertentu cepat2 rujuk pada doktor… Tak payah tunggu orang ni kata apa orang tu kata apa. Once hit 38 degree C, terus bawa jumpa doktor tak payah fikir2 dah. There are lots of cases lambat bawa ke doktor yang ‘merosakkan’ badan anak itu.

Semoga anakanaksyurga mama sihat sihat selalu..amin…

image

kenalpasti dan ambil tahu

Kenalpasti bila berlakunya bengkak susu?Kebiasaannya……

Dalam masa 2 ke 3 hari selepas bersalin, anda mungkin mendapati payudara anda bengkakberdenyut-denyut, berketul-ketul dan penuh dengan rasa tidak selesa. Kadang-kadang bengkak itu akan merebak sehingga ke ketiak. Anda juga mungkin mengalami sedikit demam. Namun jangan bimbang, ianya hanya sementara.

Apa penyebabnya?

selepas 72 jam bersalin, susu akan terhasil melimpah-limpah untuk bayi anda. Apabila ini tejadi, lebih banyak darah akan mengalir ke payudara anda dan sedikit ke kawasan bengkak. Hasilnya, payudara menjadi penuh dan membengkak. Tetapi tidak semua ibu-ibu mengalaminya. Setengahnya mungkin hanya mengalami sedikit pembesaran, setengah lain pula mungkin mendapati payudara membesar dengan banyak dan mengeras. Mungkin ada ibu-ibu tidak menyedari kesakitan ini kerana baru bersalin dan masih kepenatan.

 

 

Untuk ibu ibu dan bakal ibu ibu ambil tahu sedikit info …..

 

 

Bagaimana untuk merawatnya?Pembengkakan ini  sebenarnya adalah petanda positif untuk anda. Badan anda sedang menghasilkan susu untuk bayi.

 

 

Pakailah bra untuk susuan yang dapat menyokong payudara anda, termasuk waktu malam. Pastikan ianya tidak terlalu ketat

 

 

Susukan bayi anda kerap, setiap 2 ke 3 jam walaupun ini bermakna anda perlu mengejutkan bayi anda. Ini adalah penting kerana jika bengkak tidak berkurang ia boleh menyebabkan pengurangan kepada pengeluaran susu. Cuba berikan sebelah payudara sehingga payudara anda menjadi lembut. Jika bayi anda kenyang dengan sebelah payudara sahaja, berikan sebelah payudara lagi untuk yang seterusnya.

 

 

Elakkan bayi anda menghisap ketika areola( bahagian gelap putting anda) dalam keadaan keras. Untuk mengurangkan puting rosak atau luka dan membantu bayi anda menghisap susu (puting yang keras menyukarkan bayi menyusu), perah susu secara manual sehingga areola lembut.Elakan memerah susu kecuali untuk melembutkan areola atau apabila bayi anda tidak dapat meyusus. Habit atau kerap memerah akan menyebabkan perngeluran susu yang berlebihan dan memanjangkan pembengkakanKetika menyusu bayi, urut dengan lembut payudara yang sedang dihisapnya. Ini mengalakkan susu mengalir dan mnegurangkan ketegangan dan ketidakselesaan.

 

Untuk mengurangkan kesakitan dan bengkak, letakkan pek sejuk ke atas payudara sekejab selepas menyusu.Jika anda mengalami kesakitan yang teruk dapatkan ubat dari doctor.Jangan letakkan benda panas seperti pad pemanas atau botol air panas ke payuadara anda yang bengkak kecuali untuk melembutkan areola dan membantu susu keluar. Ini hanya akan memburukkan keadaan.

 

 

Berapa lama akan berpanjangan.?

 

Berita baik untuk anda. Ianya akan berlalu dengan segera. Ianya akan hilang dalam masa 24 ke 48 jam iaitu dengan cara menyusu bayi anda. Jika anda tidak menyusukan bayi anda, kemungkinan ianya akan bertambah buruk sebelum pulih. Selepas ianya berlalu, payudara anda akan lebih lembut tetapi penuh dengan susu.

 

 

Bolehkah saya terus menyusu?

 

Anda boleh dan patut teruskan menyusu. Pembengkakan yang tidak berkurang akan menyebabkan penurunan kekal pengeluaran susu. Jadi amat penting menyusu dengan tetap. Sebaiknya terus memberi susu selepas bersalin dan menyusu dengan kerap bermula dari saat itu. Lihat tanda bayi anda lapar seperti menghisap jari atau menangis

 

 

.Adakah ini akan memberi kesan kepada bayi saya?

 

Tidak. Sebaliknya anda mungkin akan lebih menyusu bayi anda sebanyak dan sekerap yang anda boleh.

bersangka baik dengan Allah

img_90843064095443.jpeg.

Atasi masalah bengkak susu

Cerita bengkak susu xhabis lagi..hihi…disini saya suka untuk bercerita kpd ibu ibu yg mengalami masalah seperti saya…bengkak susu yg sangat sakit …
Pengalaman pertama disebabkan salah teknik mengepam susu adalah punca saya alami bengkak susu…
Cara penyelesaian adalah dgn belajar teknik mengurut dan mengepam susu dgn betul dan kerap menyusukan baby….
Alhamdulillah syukur saya telah berjumpa dgn seorang pakar laktasi yg sgt membantu saya…
Saya telah bertukar breast pam manual ..brand anakku kpd pam elektrik brand spectra 3….
Dengan mempelajari teknik yg betul mengepam…saya berjaya mengeluarkan susu yg tersumbat dan berasa sangat lega yg tdk terkata..hihi….alhamdulillah syukur..ketulan susu yg keras tadi dpt dikeluarkan dan saluran dah tak tersumbat susu juga keluar dgn lancar…
Tdk lupe juga utk berdoa dan mengamalkan baca” Lailahaillah anta subha nakainni kuntumminazzholimin”

SETIAP yg berlaku semua diatas keizinan Allah…

Saya suka untuk share sedikit info berguna cara / teknik yg btl menggunakan pam susu elektrik;

Untuk pengetahuan ibu ibu.mommy mommy..mama mama diluar sana…, pam payu dara elektrik terdapat dalam pelbagai jenis di pasaran. Oleh kerana saya tidak tahu jenama apa yang anda semua gunakan, saya akan memberikan panduan am untuk rujukan semua ibu ibu dan pembaca..

.Pengalaman pertama menggunakan pam mmg agak kekok tetapi dengan amalan yang betul dan latihan berterusan, ia akan menjadi lebih mudah.
Insyaallah…

Apabila menggunakan pam, ia tidak seharusnya menyebabkan kesakitan atau ketidakselesaan kepada pengguna jika cara penggunaan dan spesifikasinya betul.

a) Pastikan KeselesaanAnda perlu berada di dalam keadaan yang tenang, pastikan tangan dicuci bersih, gunakan bekas simpanan susu perahan yang bersih, lakukan urutan pada payu dara atau tuam untuk melancarkan aliran. Posisi anda juga perlu betul. Pastikan badan tegak dan corong pam diletakkan pada paras dada, pegang dengan baik supaya ia terletak dan melekap betul pada payu dara. Keselesaan adalah paling penting! Jika tidak selesa, ada yang tidak kena. Jika susu meleleh daripada corong, betulkan posisi anda.Kini terdapat corong khas yang dipanggil angled breastshield seperti Pumping Pal Supershields yang membolehkan anda mengepam dalam keadaan menyandar dan tidak perlu berada dalam keadaan tegak sentiasa.Apabila menggunakan pam elektrik, mulakan dengan sedutan perlahan kemudian naikkan sedikit demi sedikit sehingga mencapai tahap keselesaan. Elakkan daripada menggunakan tahap sedutan maksima kerana ini akan menyebabkan kecederaan pada puting dan payu dara. Tambahan lagi, tahap sedutan maksima TIDAK mengepam lebih banyak susu.

b) Periksa Saiz CorongPeriksa saiz corong yang anda gunakan kerana ia amat penting untuk memastikan keselesaan dan keberkesanan sesi mengepam.
Dalam pada itu, layari http:// ameda.com/breast-pumping/ why-does-good-flange-fitmatter-and-how-can-i-get-it untuk memahami dengan lebih lanjut tentang panduan betul pam payu dara.

Sehubungan itu juga, apabila mengepam, anda tidak perlu terlalu lama kerana ini akan menyebabkan puting membengkak dan menyebabkan ketidakselesaan.
Tempoh 15 hingga 20 minit adalah memadai. Jika anda menggunakan pam berganda waktunya lebih singkat.Untuk mengekalkan penghasilan susu, pastikan kekerapan penyusuan terus daripada payu dara bila bersama bayi dan hanya mengepam bila berpisah dengan bayi. Payu dara perlu dirangsang sekurang-kurangnya lapan hingga 12 kali sehari.
Harap maklumat ini benar benar dpt membantu!..
Selamat mengepam ye…hihi….
Niat dan usaha yg terbaik untuk anakanaksyurga kite…
Semoga ibu ibu yg mengalami bengkak susu dpt manfaat drp perkongsian saya yg sedikit ini…

Dua dua hero..mohammad syang mama..

Alhamdullilah Allah.menganugerahkan dua cahayamata yg sgt comel..anakanaksyurga mama yg mama sayang…dua2mohammad..my super heroes…hihi…
Dua2boy dilahirkan secara ceaser..namun mama sgt bersyukur kerana dapat melahirkan dgn selamat dan sihat…
Suka jugak nak share doa doa utk mudah bersalin…
Antaranya..
Doa nabi yunus…
Surah maryam…
Dan doa yg selalu saya baca setelah selesai solat…

image

image

image

Ini diantara doa doa dan surah yg selalu diamalkan ..insyaallah semua dipermudahkan..

Perasaan ketika melahirkan sememangnya menakutkan…excited pun ade..hepi pun.ade..mcm2ade…hihi..
kite kena bnyk.berdoa dan berdoa…berzikir dan mengaji…

image

M.o.h.a.m.m.a.d