masalah bengkak susu / tersumbat (blocked duct)ketika dalam pantang

Serba sedikit ingin berkongsi…
waktu berpantang sgt memerlukan kekuatan mental yg kuat..
perlu bnyk bersabar dan yg plg penting ikut je petua org tua2..hihi…petua sape ye nk ikut?..sng citer ikut je petua mak kite…( mak masing2 ler…)hihi..
sebab petua ni la yg bnyk membantu kite sepanjang dlm berpantang..dan menjamin kesihatan serta memulihkan semula sistem badan kite yg telah bnykbekerja demi melahirkan anakanaksyurga….;)
panjangnya…intro..huhu…
sebenarnya..entry kali ni nk share sikit masalah ketika dlm pantang..mungkin mama mama..ibu.ibu…umi umi..mommy mommy…kt luar sana yg mengalami masalah yg sama dgn saya iaitu masalah bengkak susu..(blocked duct)…
sakit bengkak susu ni susah untuk digambarkan..namun hanya org yg mengalaminya saje yg tau…dan yg plg tau betapa peritnya sakit ni..Allah je la Maha Mengetahui….
saya mengalami bengkak susu ni drpd brsalin anak.pertama lg…ini disebabkan saya adalah mama yg terpilih oleh Allah (pengeluar susu ibu yg berjaya)..hihi…;)
alhamdulillah syukur dianugerahkan susu yg bnyk utk anakanaksyurgaku…rezeki melimpah ruah…

masa yg anak pertama dulu penuh la stock susu dlm peti ais umh nenek…sampaikan xde ruang lg freezer tu nk simpan stock ikan udang ayam nenek nak masak…hihi..kesian la sgt kt nenek time tu.

Bengkak susu makin menjadi2..klu kite salah teknik mengepam atau lekapan baby menyusu dgn cara yg salah juga menyumbang kpd berlakunya bengkak susu.

Sejak bersalin anak pertama sampailah bersalin anak kedua..saya kerap mengalami bengkak susu/ blocked duct…

Apa itu bengkak susu?
image

Bengkak susu/tersumbat /blocked ducts ni dimana breast menjadi keras, keras macam ketulan batu, sakit dan kadang2 smpi xboleh angkat tangan.saya mengalami bengkak susu sampai demam. mula2 kena blocked ducts ni mmg menangis jugak la sbb mmg sakit yang teramat perit..syian la kt baby mama yg minum x puas coz dh tersumbat..pump pun menyebabkan lg sakit…jadi saya terus berusaha ..ikhtiar mencari dan mencari ubatnya…google.. search dalam internet dan cari juga petua tradisional.( boleh juga cuba cara ni)bile blocked ducts mmg x blh nk pump sbb lg sakit..then nk hilang amik ms dlm beberapa jam (memanglah lama nk tahan sakit ni)first saya tuang air pns dlm bekas dan basahkan tuala kecik ..kemudian tuam, tuam, dan tuam.then urut secara membulat dengan ibu jari .dh tuam, dh urut pastu saya takan terus pump sbb mmg x akan membantu susu utk keluar ..saya tgu la smpi baby bgn..dan terus la direct feeding yg belah kena blocked ducts tu..alhamdulillah syukur..memancut2 keluar..
Ade juga petua org tua2 kate blh gune kobis..kobis 2 lekap kat breast yg kena blocked duct td…tp kobis blh menyebabkn susu berkurang…so terpulang pd masing2..saya juga cuba cara kobis ni..mmg membantu kurangkan sakit bengkak susu td..alhamdulillah ..ini juga dgn keizinan Allah..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: